Case study:Mill Pool

From RESTORE
Jump to: navigation, search
0.00
(0 votes)


To discuss or comment on this case study, please use the discussion page.


Location: 51° 32' 2", 0° 4' 23"
Edit location
Loading map...
Left click to look around in the map, and use the wheel of your mouse to zoom in and out.


Project overview

Edit project overview
Status Complete
Project web site
Themes Habitat and biodiversity, Social benefits, Urban
Country England
Main contact forename Toni
Main contact surname Scarr
Main contact user ID User:Ascarr
Contact organisation Environment Agency
Contact organisation web site http://www.environment-agency.gov.uk
Partner organisations
Parent multi-site project

Case_study:Lower River Roding Regeneration Project

This is a parent project
encompassing the following
projects
No
View from the new seating area overlooking the Lower Roding in Barking

Project summary

Edit project overview to modify the project summary.


Previous site use/issues

  • There was poor riverside habitat as the site was formed of concrete banks and concrete revetment. The site is above a tidal barrier but does receive tidal variations on spring tides.
  • The seating area on the edge of Mill Pool and the River Roding was largely redundant and unused.
  • The design of the site limits the views from the site.
  • The site did not convey any understanding about historic importance of the Mill Pool to Barking.

Enhancements

  • ’Terracing’ of existing concrete riverbank to create intertidal habitat. The terraces are back filled with an appropriate gravel substrate and clad with timber sourced sustainably.
  • Redesign of riverside seating area to improve outlook and convey information about historic importance of the Mill Pool.
  • Worked in collaboration with local authority and local artist to produce seating area design.

Monitoring surveys and results

This case study hasn’t got any Monitoring survey and results, you can add some by editing the project overview.

Lessons learnt

This case study hasn’t got any lessons learnt, you can add some by editing the project overview.


Image gallery


ShowHideAdditionalImage.png


Catchment and subcatchment

Catchment

River basin district Thames
River basin London

Subcatchment

River name Thames Middle
Area category Less than 10 km²
Area (km2)
Maximum altitude category
Maximum altitude (m)
Dominant geology
Ecoregion Great Britain
Dominant land cover Urban
Waterbody ID GB530603911402



Other case studies in this subcatchment: Barking Creek near A13, Barking Creekmouth, Chambers Wharf, Cuckolds Haven Nature Area, Greenwich Peninsula, Lower River Roding Regeneration Project, Saving Chiswick Eyot, Wandsworth Riverside Quarter


Site

Name Mill Pool
WFD water body codes GB530603911402
WFD (national) typology Intertidal
WFD water body name THAMES MIDDLE
Pre-project morphology Estuary (tidal)
Reference morphology
Desired post project morphology
Heavily modified water body Yes
National/international site designation
Local/regional site designations
Protected species present No
Invasive species present No
Species of interest
Dominant hydrology Tidal
Dominant substrate Estuarine mud
River corridor land use Urban
Average bankfull channel width category
Average bankfull channel width (m)
Average bankfull channel depth category
Average bankfull channel depth (m)
Mean discharge category
Mean annual discharge (m3/s)
Average channel gradient category
Average channel gradient
Average unit stream power (W/m2)


Project background

Reach length directly affected (m) 30
30 m
0.03 km
3,000 cm
Project started 2004/05/01
Works started
Works completed
Project completed 2006/03/31
Total cost category
Total cost (k€)
Benefit to cost ratio
Funding sources Office of the Deputy Prime Minister’s (now DCLG) Sustainable Communities Fund

Cost for project phases

Phase cost category cost exact (k€) Lead organisation Contact forename Contact surname
Investigation and design
Stakeholder engagement and communication
Works and works supervision
Post-project management and maintenance
Monitoring



Reasons for river restoration

Mitigation of a pressure Flood and coastal erosion protection
Hydromorphology
Biology
Physico-chemical
Other reasons for the project Landscape enhancement


Measures

Structural measures
Bank/bed modifications creation of intertidal terraces
Floodplain / River corridor
Planform / Channel pattern
Other
Non-structural measures
Management interventions
Social measures (incl. engagement) Redesign of riverside seating area to improve outlook and convey information about historic importance of the Mill Pool.
Other worked with local authrotiy and local artist on the designs of the area


Monitoring

Hydromorphological quality elements

Element When monitored Type of monitoring Control site used Result
Before measures After measures Qualitative Quantitative

Biological quality elements

Element When monitored Type of monitoring Control site used Result
Before measures After measures Qualitative Quantitative

Physico-chemical quality elements

Element When monitored Type of monitoring Control site used Result
Before measures After measures Qualitative Quantitative

Any other monitoring, e.g. social, economic

Element When monitored Type of monitoring Control site used Result
Before measures After measures Qualitative Quantitative


Monitoring documents



Additional documents and videos


Additional links and references

Link Description

Supplementary Information

Edit Supplementary Information